-

11.45 - 12.30
Jarl Meijer & Fré Zwart: Samenwerking is de sleutel voor succes
In 2015 besloot de Nederlandse overheid tot de Omgevingswet. De Omgevingswet bundelt de wetgeving en de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. De Omgevingswet treedt per 1 januari 2021 in werking. Hierna krijgen Gemeenten, Provincies en andere bevoegde organisaties 10 jaar de tijd om aan te sluiten op het DSO, het Digitaal Stelsel Omgevingswet, het ondersteunende platform. De realisatie van het DSO is ondergebracht in het deelprogramma DSO. Dit is op zich een meerjarenprogramma met een EUR 100+ miljoen budget.
In september 2016 kwam het DSO-programma knarsend tot stilstand. De enorme complexiteit, het doel om te versimpelen en dus te standaardiseren en de programmastructuur met verschillende autonome leveranciers leidden het programma in een staat van analyse paralyse. In overleg met de strategische ontwikkelpartners werd het besluit genomen om de waterval aanpak te verlaten en te kiezen voor een Agile aanpak.
Om een aantal redenen werd gekozen voor het Scaled Agile Framework:
• gericht op samenwerking tussen partijen en directe betrokkenheid van de stakeholders
• gericht op blootleggen afhankelijkheden en het oplossen ervan
• gericht op creëren gezamenlijk beeld / 1 werkelijkheid
• gericht op vroegtijdig opleveren van tastbare resultaten
• ‘bewezen’, algemeen bekende werkwijze
• biedt structuur, en een gezamenlijke taal
• kennis en opleiding is publiek toegankelijk, en daarmee toegankelijk bij en voor de verschillende betrokken partijen.
-
12.30 - 13.30
Lunch
-
13.30 - 14.15
Mark Braam: SAFe bij de Belastingdienst; Leuker kunnen we het niet maken!
De portalen en formulieren waar particulieren en ondernemers belastingaangifte doen, worden ontwikkeld in een Agile Release Train van 12 scrum teams. Begin 2016 zijn we gestart om volgens SAFe te werken en hebben we een forse transformatie doorgemaakt met aantoonbaar goede resultaten.
Het doen van belastingaangifte is daarmee misschien niet leuker geworden, er aan werken in ieder geval wel!
Dit verhaal gaat over aanpak, resultaten, betrokkenheid, tegenvallers, motivatie, stakeholders, samenwerking, …… kortom over alles waar je tegenaan loopt als je volgens Agile principes wilt werken.
-
14.30 - 15.15
Steven van den Heuvel: Als grote onderneming Agile worden, vraagt dat om het loslaten van uitgestippelde veranderplannen
Hoe kun je als corporate organisatie Agile worden? Om daar een beeld van te krijgen zijn we in gesprek gegaan met een selectie van onze klanten die momenteel werken aan een Agile transformatie. We spraken met hen over de gelopen route tot waar zij nu staan, keuzes die gemaakt zijn, succesfactoren, maar ook over aandachtspunten. De achterliggende vraag bij het aangaan van de gesprekken over de verschillende Agile transities was: Waar moeten grote, corporate ondernemingen rekening mee houden bij de start met Agile werken als ze succesvol willen zijn? Na het voeren van de gesprekken is duidelijk dat het antwoord op deze vraag van een andere orde is dan verwacht.
-
15.15 - 15.45
Pauze
-
15.45 - 17.05
Plenair programma & korte pauze
-

17.05 - 17.50
Jacob van der Werk & Erik Borgers: DUO in de versnelling, de lean-agile governance game
DUO werkt al enige jaren met BusDevOps teams. Dat bevalt iedereen zeer goed en heeft aanmerkelijke winst ten aanzien van de wendbaarheid van DUO opgeleverd. Maar ondanks dat de meeste teams inmiddels het motorvermogen van Ferrari ’s hebben, staan ze nog regelmatig in de file of rijden over smalle zandpaadjes. Dat schiet niet op, leidt tot onnodige overhead en minder tevreden stakeholders. Hoe kan dat? Wat is de daarvan de oorzaak en, nog belangrijker, wat wil DUO daartegen doen? Beleef zelf aan de hand van een serious game hindernissen bij het doorontwikkelen van een Agile organisatie. Kun jij de situatie verbeteren? Is de manier waarop DUO dit nu aanpakt, de juiste? Vast leerzaam voor jou, want we denken dat deze lessen niet uniek zijn. En verras ons met jouw inzicht en aanpak, dan leren we er beide van, nog mooier!